Gibbs Gears profiteert van Edgecam Waveform

Gibbs Gears schakelt een versnelling op met Waveform Technologie!

Een toonaangevende tandwielspecialist in het Verenigd Koninkrijk bespaard een “verbazingwekkende” 45 uur – meer dan een complete productieweek – op een batch van 30 versnellingen vervaardigd van gehard gereedschapsstaal. Deze besparing is gerealiseerd met de Edgecam Waveform technologie.

Gibbs Gears, gevestigd in Stoke Mandeville in Buckinghamshire, werkt voornamelijk aan lage tot middelgrote volumes van losse tandwielen, versnellingsbakken en assemblages. Daarnaast ook speciale transmissies en aandrijftreinen.

“Wij vervaardigen producten uit verschillende metalen, waaronder RVS van luchtvaartkwaliteit, koolstofstaal, gehard en taai gereedschapsstaal, maar ook exoten zoals Inconel en Titanium, dus het vermogen van Edgecam om ons de voeding te laten opvoeren is van onschatbare waarde”, vertelt Dominic Prinsloo, Technical Manager

De baanbrekende Edgecam Waveform strategie is uitgeprobeerd op een productiebatch van 30 versnellingen, waarbij H13-gereedschapsstaal werd gesneden met een hardheid van 53-58 Rockwell. Met de standaard freesbewerking zou dit twee uur per onderdeel duren.

Technisch manager Dominic Prinsloo legt uit dat Edgecam Waveform die twee uur teruggebracht heeft naar slechts 29 minuten. Hij koos voor een standaard hardmetalen frees met acht procent zijstap, een toerental van 6800 RPM en een voedingssnelheid van 2.800 mm per minuut. “Dit resulteerde in een verbluffende tijdsbesparing van 45 uur.”

En, vertelt hij verder, de hele batch is voltooid met slechts één frees van Ø16 mm, wat ook tot aanzienlijke besparingen op de snijgereedschapskosten heeft geleid. Hij vindt dat ze de CNC 4-assige Matsuura VX1000 CNC freesmachine nog verder hadden kunnen pushen me behulp van Edgecam Waveform, maar er is voor een behoudendere strategie gekozen om onbemand te kunnen draaien. “De operator was nu vrij om een ​​tweede machine te kunnen laten draaien, dus nogmaals, dit verbeterde onze algehele efficiëntie.”

Het bedrijf raakte voor het eerst geïnteresseerd in Edgecam tijdens de Southern Manufacturing Beurs in 2015. Op dit  moment werden de G- en M-code handmatig geprogrammeerd aan de CNC machines. Edgecam maakt nu deel uit van een drieledig programmeersysteem. Er worden nog steeds een klein aantal eenvoudige programma’s aan de machine geprogrammeerd en een deel wordt in ISO offline geprogrammeerd. Edgecam wordt gebruikt voor ongeveer 60 procent van de onderdelen. Onder andere voor een aantal Doosan en Mazak draaibanken, een 4-assig Matsuura bewerkingscentrum en de Haas freesmachines.

Reece Garrod, Managing Director, vertelt dat de andere medewerkers op de werkvloer ook graag met Edgecam willen werken. Sinds kort zetten wij Edgecam ook in op onze Agie Charmilles draadvonkmachine. Dit was op verzoek van de werkvloer. Zij zagen de voordelen van Edgecam voor andere machines en wilden dit ook voor het draadvonken.  Draadvonken is goed voor ongeveer tien procent van onze activiteiten.

Domenic Prinsloo beschrijft hoe Gibbs Gears Edgecam gebruikt, en zegt dat zodra hij een STEP-bestand van de klant ontvangt, het wordt geïmporteerd in Part Modeler, het 3D-ontwerpsysteem van Edgecam. Vervolgens zullen we het model aanpassen naar onze toleranties voor het slijpen en genereren het product voor de draaibewerkingen. We laden het ruwmodel in en voeren een featureherkenning uit.

Edgecam wordt ook gebruikt aan bij een eerste aanvraag. “Edgecam is een belangrijk onderdeel van ons offerteproces. Wanneer klanten ons een STEP-bestand toesturen van de tandwielen die ze ons willen laten maken, geeft Edgecam ons een zéér nauwkeurige cyclustijd. ”

Ook wordt er gewerkt met de PCI-sjablonen van Edgecam. Dit is in twee opzichten bijzonder nuttig: ten eerste, om véél voorkomende CNC bewerkingen op te slaan in een ‘bewerkingsprocesbibliotheek’ ten behoeve van hergebruik op andere delen. En ten tweede om specifieke bewerkingsinstructies van één onderdeel te kopiëren en in een andere te plakken. Hierdoor hoeven niet alle verspaningsparameters opnieuw te worden opgegeven.

Tot slot vertelt Reece Garrod: “In eerste instantie keken we naar Edgecam om ons te helpen vooruitgang te boeken met onze ‘lean’ reis. KPI’s toonden aan dat onze grootste inefficiënties voortkwamen uit de programmering voor zowel het frezen als het draaien. Offline programmeren leek ons de beste oplossing voor dit probleem. Met de investering in Edgecam is het tijdsverlies tijdens de programmering uitgebannen.”

“Edgecam is nu een belangrijk onderdeel van ons offerteproces. Wanneer klanten ons een STEP-bestand bezorgen van de tandwielen die ze ons willen laten maken, geeft Edgecam ons een nauwkeurige cyclustijd.”

Dominic Prinsloo, technisch manager

Tandwielen frezen Edgecam
schaakbord Gibbs

Draaidelen Edgecam

De Voordelen en behaalde resultaten

  • Waveform technologie verkort cyclustijd van 2 uur naar 29 minuten;
  • Aanzienlijke besparingen op de gereedschapskosten;
  • Bewerkingsproces is geoptimaliseerd om zonder toezicht te werken. Hierdoor kan de operator een tweede machine laten draaien om de efficiëntie te verbeteren;
  • Edgecam wordt gebruikt als onderdeel van het offertesysteem vanwege de accurate berekening van cyclustijden.

Het bedrijf

Bedrijfsnaam: Gibbs Gears

Industrie: Tandwielspecialist

Web: www.gibbsgears.com