Audi en WorkNC

Gereedschapmakerij van Audi geeft gas met WorkNC

De gereedschapsmakerij van Audi geeft gas met WorkNC! De nieuwe WorkNC-strategie voor hoge voeding frezen verkort de bewerkingstijd van het voorbewerken met 30 procent bij Audi.

Vero Software heeft samen met de verspaning specialisten van Audi Toolmaking een nieuwe WorkNC hoge voeding-strategie ontwikkeld. Hun prestatie: Audi heeft de bewerkingstijden in verschillende pre-finishing persgereedschappen met 30 procent verkort, waarbij de levensduur van het gereedschap tegelijkertijd is verdrievoudigd.

“WorkNC is uiterst eenvoudig te programmeren en te gebruiken, wat vooral belangrijk is bij het machinaal bewerken van één deel. WorkNC stelt ons in staat om de programmering voor zelfs zeer complexe onderdelen snel en intuïtief uit te voeren”, vertelt Markus Brunner, Machine Technologie Management

De afdeling gereedschapsbouw van Audi AG (sinds 2017 officieel bekend als “competentiecentrum voor installatieapparatuur en vormtechniek” of “KCU”) is altijd een van de kerncompetenties van Audi AG geweest. De afdeling is verantwoordelijk voor persgereedschappen ten behoeve van de productie van componenten zoals voertuigdeuren, motorkappen en zijpanelen, evenals installaties voor het bouwen van chassis. Gedreven om externe dienstverleners in te zetten door internationale concurrentie, zijn de verantwoordelijke mensen constant op zoek naar innovaties om processen en resultaten te verbeteren.

Een van die mensen die dagelijks met innovaties te maken heeft, is Markus Brunner, lid van het team machinetechnologie van de KCU in Ingolstadt. Een van zijn taken is het optimaliseren van het gereedschap maken in termen van CAD- en CAM-technologie.

Enkelstuks bewerking is één van de uitdagingen waarmee we hier dagelijks worden geconfronteerd, dit het geeft aanleiding tot speciale vereisten”, legt hij uit. “Vooral veelvuldige productveranderingen vereisen een hoge flexibiliteit bij het verspanen. Efficiënte CAM-programmering is hierdoor ook erg belangrijk.

Markus Brunner houdt zich voornamelijk bezig met toenemende verwerkingskwaliteit en doorlooptijden. Met het gebruik van moderne CAM-geprogrammeerde verspaningstechnologieën worden deze kosten verlaagd. Zijn partner voor programmeersoftware is Vero Software GmbH, met WorkNC, dat Audi Toolmaking al vele jaren gebruikt. “We gebruiken continu WorkNC van 3 en 3 + 2 assen tot aan het 5-assig simultaan frezen van vormgereedschap en in toenemende mate wordt ook het 2,5D-verwerking,” legt Markus Brunner uit.

“WorkNC is uiterst eenvoudig te programmeren en te hanteren, wat vooral belangrijk is bij het machinaal bewerken van één deel. Met WorkNC kunnen we de programmering voor zelfs zeer complexe onderdelen snel en intuïtief uitvoeren. WorkNC biedt ook vele manieren om machinetaken en de programmering voor Audi te standaardiseren en te automatiseren. Dit is bijzonder omdat Audi alleen enkelstuks produceert. “Markus Brunner beschrijft de bewerkingsstrategieën die WorkNC biedt als veelzijdig en efficiënt. ” Hierdoor wordt elk component op een kosteneffectieve manier geproduceerd.”


WorkNC Audi overleg
WorkNC: Hoge voeding frezen met hoge precisie

Audi AG

Vero is voortdurend bezig met het verfijnen van de WorkNC-software om het frezen in de toekomst nog efficiënter te maken. De huidige release bevat bijvoorbeeld een nieuwe hoge-voeding-strategie die werd voorgesteld door de gereedschapsmakers bij Audi en werd gecreëerd in een hechte en partnerachtige samenwerking.

Hoewel HSC (High-Speed ​​Cutting) hoofdzakelijk bestaat uit het maken van oppervlakken van hoge kwaliteit, biedt HFC (High Feed Cutting) korte bewerkingstijden bij voorbewerken en pré-nabewerken. Verschillende leveranciers hebben speciaal gereedschap met “hoge voeding” geometrieën voor dit doel ontwikkeld. Deze gereedschappen hebben snijkanten die een veel grotere lijn van contact met het werkstuk hebben dan conventionele ronde inzetstukken.

Dit vermindert de radiale belasting van de snijkracht op de frees en de spil van de machine. Hierdoor wordt een aanzienlijk hogere voeding per tand mogelijk en de verspaningssnelheid vele malen hoger. Dit is in het bijzonder van voordeel voor het verminderen van bewerkingstijd en productiekosten bij voorbewerkings- en pré-nabewerkingswerkzaamheden waarbij intensief wordt gefreesd.

Voordat Vero zijn nieuwe WorkNC-oplossing presenteerde, ondervonden de gebruikers het volgende probleem bij het gebruik van deze speciale gereedschappen: De CAM-systemen waren niet in staat om de nieuwe “hoge voeding” geometrieën voldoende te ondersteunen. Dit leidde tot een ongedefinieerde nawerktoegift voor het component. Dit had op zijn beurt een nadelige invloed op de betrouwbaarheid tijdens het nabewerkingsproces.

De nieuwe hoge voeding strategie hout rekening met de echte geometrie van de snijkanten van de frees. Met WorkNC wordt dus voorkomen dat er een onvoorspelbare toegift voor de nabewerking overblijft. “Deze nieuwe strategie stelt ons in staat om frezen te gebruiken met iedere willekeurige contour van de snijkant, dit wil zeggen snijkanten die afwijken van een reguliere geometrie zoals een bol of torus. Hierdoor kunnen we zelfs freesgereedschappen gebruiken die specifiek zijn ontworpen voor een door ons gedefinieerde applicatie. ”

Zijn enthousiasme komt niet uit het niets. Brunner en zijn collega’s waren tenslotte de drijvende kracht achter deze nieuwe ontwikkeling. Zij stelden de machine beschikbaar voor testdoeleinden. Zo werd er bijvoorbeeld het negatief van een persgereedschap voor een autodeur gefreesd. De pré-nabewerking van het buitendeurpaneel op traditionele wijze nam drie uur en 15 minuten in beslag en bovendien moesten de wisselplaten van de frees driemaal worden verwisseld Met de nieuwe WorkNC strategie duurde deze bewerking slechts één uur en 42 minuten, ook hoefden er géén wisselplaten te worden verwisseld. Het gebruikte gereedschap was een 1DP1E hoge voedingsfrees van Ingersoll (WSP-type PEMT0502ZCTR-HR, WSP-kwaliteit IN2505; projectielengte 65 mm).

“Door de hoge voeding strategie van WorkNC en de bijbehorende frezen te gebruiken, hebben we de bewerkingstijd van de pré-nabewerking met 30 procent gereduceerd” zegt Markus Brunner. De snijkrachten zijn lager dan die met ronde wisselplaten wat bijdraagt ​​aan een langere standtijd. Aangezien de hoofdbewerkingskrachten in de Z-richting (d.w.z. de spilrichting) optreden, worden trillingen verminderd en loopt het gereedschap in het algemeen stiller hetgeen een positief effect op het snijproces heeft.

“De nieuwe WorkNC-strategie kan ook worden gebruikt met een negatieve oppervlakte-offset, wat volgens mij op dit moment niet mogelijk is met enig ander CAM-systeem In de toekomst zullen we het zeker gaan gebruiken met alle componenten in de pré-nabewerkingsstap.”

Voor het Audi-team is de nieuwe hoge voeding strategie een voorbeeld van de productieve samenwerking met Vero Software en de WorkNC-ontwikkelaars. Daarnaast zijn zij zeer tevreden over een aantal andere aspecten van WorkNC: “De opties van WorkNC voor het achteraf modificeren van geprogrammeerde freesbanen, zoals offset- en snijpaden, zijn voor ons buitengewoon belangrijk.” Brunneris ook onder de indruk van de korte berekeningstijden, dankzij 64 bit en multiprocessortechnologie. Dit is vooral bij het programmeren van grote onderdelen heel belangrijk.

“De flexibiliteit van het totale systeem wordt ook zeer op prijs gesteld. De postprocessors van WorkNC zijn bijvoorbeeld niet gecodeerd en kunnen op elk moment door de gebruiker worden aangepast. Dit heeft ons in staat gesteld om het automatiseringsniveau in onze enkelstuks productie de afgelopen jaren aanzienlijk te verhogen.” Bovendien kan hierdoor de CAM-uitvoer snel aangepast worden aan de steeds complexere machinetechnologie om zo het volledige potentieel te benutten van de CNC bewerkingscentra.

“De opties van WorkNC voor het wijzigen van geprogrammeerde freesbanen, zoals compensatie en snijwegen, zijn voor ons buitengewoon belangrijk.”

Markus Brunner, Machine Technologie Management

Audi Inspectie
Audi onderdelen klaar

Audi Assemblagelijn

De voordelen en behaalde resultaten:

  • Verbeterde kwaliteit en betrouwbaarheid productieproces;
  • Cyclustijd voor pré-nabewerking met 30% verkort;
  • Volledige ondersteuning van Hoge voeding frezen;
  • Zeer korte rekentijden door ondersteuning 64 bit;
  • Kunnen werken met een negatieve oppervlak offset.

 

Het bedrijf

Bedrijfsnaam: Audi

Industrie: Automobiel industrie

Web: www.audi.com